Bu kitap başta arkeoloji lisans öğrencileri olmak üzere, sosyal ve beşerî bilimler alanında bilişim teknolojilerinin bileşenleri ve bu teknolojilerin kullanımı konusunda temel bilgilere sahip olmak isteyen lisans öğrencileri ve ilgili okuyucular için hazırlanmıştır.
Kitap, sırasıyla Bilişim Teknolojiler, Veri Yönetimi, Uzaktan Algılama Yöntemleri ve Coğrafi Bilgi Sistemleri alt başlıklarında, ele aldığı konu hakkında temel kavramların tanıtımıyla başlamaktadır. Böylece lisans eğitimi öncesinde veya sırasında herhangi bir bilişim altyapısı olmayan öğrencilerin terimler ve uygulamalar hakkında bilgi sahibi olması hedeflenmiştir. Temel bilgileri takip eden kısımlarda ise, arkeoloji disiplini içerisinde sıklıkla kullanılan veya ilerleyen yıllarda daha öne çıkacak bilişim uygulamaları, arkeoloji odaklı örneklerle tanıtılmıştır.
Bilişim teknolojileri oldukça hızlı biçimde gelişen bir alandır, güncel yazılımlar veya uygulamaların yerini kısa sürede daha pratik veya daha farklı uygulamalar alabilmektedir. Fakat özellikle Pandemi süreci, teknoloji okur-yazarlığı, teknoloji sahipliği gibi konularda temel bilgi ve uygulamalar konusunda eksikleri daha da görünür hale getirmiştir. Dolayısıyla, kitabın özellikle arkeoloji disiplini içerisinde bilişim teknolojilerinin uygulanmasına ilgi duyan ama nereden başlayacağını bilemeyen lisans öğrencilerine yol göstereceğini umarız.