Orijinal Adı: Phrygische Kunst
Türk arkeolojisinin büyük ismi Ekrem Akurgal’ın 1955’te Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi Yayını olarak Almanca basılmış bu önemli eseri, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü tarafından ilk kez Türkçe olarak yayınlanıyor.
Bugün de önemini koruyan bu kitapta; müzelerde bulunan tüm Frig materyalleri, kazılar sonucunda elde edilen ipuçlarının da yardımıyla stilistik açıdan incelenmiş, ayrıca hem tipolojik hem de kronolojik olarak sistematize edilmiştir.
Anadolu’ya Hititlerden sonra gelen Trak boylarından olan Frigler, göçebe toplum yapısından Gordion merkezli bir krallık haline geldikten sonra zenginleşmiş; ahşaptan seramiğe, yünlü dokuma ve kilimden metal işlemeye, kaya ve pişmiş toprak kabartmalara kadar uzanan sayısız örnekler vermiştir. Eskişehir, Kütahya, Afyon’dan Ankara’ya kadar yayılan bu bölgede bugün de kültürel izlerini gördüğümüz Frigler, Yunan kültürüyle de karşılıklı olarak etkileşim içinde olmuştu. Akurgal, Friglerin kaya anıtlarını, kabartmalarını, seramik ve metal objelerini ayrıntılı olarak incelerken; bu kadim halkın inançları, konuştukları dil, kullandıkları alfabe, dinî ritüelleri, defin törenleri hakkında da önemli bilgiler veriyor.
Enstitümüz bu eserin Türkçesini yayımlayarak, arkeolojik yayın alanımızda önemli bir boşluğu doldurmaktadır.