Editörlüğünü Zainab Bahrani, Zeynep Çelik ve Edhem Eldem’in yapmış olduğu bu kitap, 18. yüzyılın ortalarından itibaren Osmanlı arkeolojisinin öyküsünü, Batı arkeolojisi ile olan ilişkilerini, diplomasi ve siyasetle kesişen yönlerini tüm boyutlarıyla inceleyen, konunun uzmanı bilim insanlarının makalelerinden oluşmaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu’nda Arkeolojinin Öyküsü 1753-1914’te arkeolojik tahayyül ve pratiklerin Osmanlı coğrafyasındaki maceralarını, geçirdiği evrimleri, meydan okumalarını ve karşılaştığı sorunları, muhtelif girişimleri, koruma ve müzecilik pratiklerini farklı açılardan ele alan, tarihyazımı dersi niteliğindeki makaleler alanın uzmanları tarafından kaleme alınmıştır.
Osmanlılar Avrupalılar arasındaki ilişkileri, arkeolojiye bakışlarındaki dönemeçleri, eski eserlerin kamusal hayatını, koruma pratiklerindeki yasal gelişmeleri, arkeolojinin ulus ve kimlik inşasındaki rolünü çeşitli veçhelerden ele alan bu derleme, geçmişe dair dönüşen, çatışan ve kesişen tavırların izini sürüyor.
Yazarlar: Zainab Bahrani Sophie Basch Zeynep Çelik Edhem Eldem Yannis Hamilakis Philippe Jockey Henry Laurens George Tolias Ussama Makdisi Shawn Malley Robert Ousterhout Oya Pancaroğlu Filiz Çakır Phillip Wendy M.K. Shaw Hubert Szemethy