Gaziantep, Anadolu Yarımadası’nı sınırlandıran Güneydoğu Torosları’nın güneyinde, Suriye düzlüklerine doğru uzanan Bereketli Hilal’in kuzeybatı kesiminde, Mezopotamya, Doğu Akdeniz ve Anadolu arasında yer alan bir geçiş bölgesidir. Bu nedenle Gaziantep, üzerine konumlandığı bereketli toprakları ve bölgeler arasındaki geçiş konumuyla prehistorik çağlardan itibaren insanlık tarihinde önemli bir yaşam bölgesi ve kavşak noktası olmuştur. Gazianetp ili sınırları içerisinde ve yakın çevresinde yer alan Dülük, Sakçagözü, Tilmen Höyük, Zincirli Höyük, Karkamış, Til Başar, Gaziantep Kale Höyüğü, Oylum Höyük ve Zeugma gibi merkezler uzun yıllardır kazılarla araştırılmasına ve önemli arkeolojik sonuçlar ortaya koymasına ragmen, bu bölge henüz yeterince bilinmemektedir. Gaziantep ve çevresinde arkeolojik araştırma ve kazıların sürdürülmesi bu açıdan büyük önem taşımaktadır.
Gaziantep çevresindeki geniş, verimli topraklar, Antik Çağda’da önemli kültürel, politik, dini ve askeri etkileşimlere tanık olmuştur. Erken Demir Çağı’nın başlangıcından itibaren bir kavşak yeri olan bölge, farklı etnik gruplar tarafından kesintisiz olarak iskan edilmiş ve Mezopotamya, Pers, Suriye, Yunan, Makedon ve Latin unsurlarların harmanlanmasıyla oluşan yeni kültürel sentezlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu derleme yalnızca son yıllarda gerçekleşen arkeolojik araştırmaların sonuçlarını içermemekte, aynı zamanda okuyucuya bölgenin Antik Çağ’daki genel görünümünü de sunmaktadır.
Michael Blömer Makbule Ekici - Bulut Timur Demir Atilla Engin Elif Genç Kutalmış Görkay Virginia R. Herrmann Tuna Kalaycı Metin Kartal Gülriz Kozbe Fikri Kulakoğlu Nicolò Marchetti Kathryn R. Morgan David Schloen Kemal Sertok Harun Taşkıran Zahide Ayşen Tetik Abdurrahman Uzunaslan Engelbert Winter