Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü

TÜRKİYE'DE SUALTI ARKEOLOJİSİ

TÜRKİYE'DE SUALTI ARKEOLOJİSİ

Doç. Dr. Hakan ÖNİZ (ed.)

ISBN: 978-625-7922-05-0
Tercüman: Bilge ÖZENSOY
Editör: 
Sunuş: Sn. Mehmet Nuri ERSOY
Önsöz: Prof. Dr. George BASS, Prof. Dr. Kutalmış GÖRKAY
Sayfa Sayısı: 440
Baskı Yılı: 2022
İlk Baskı Yılı: 2022
Dil: Türkçe

Akdeniz’den Karadeniz’e uzanan yaklaşık 8500 kilometrelik kıyı şeridiyle Türkiye uygarlık tarihinin en önemli coğrafyalarından birini oluşturur. Yüzbinlerce yıldır insanın yaşadığı bu kıyılarda denizcilik olgusu on binlerce yıl önce keşfedilmiştir. Antalya’da Karain ve Beldibi Mağaraları ile Hatay’da Keldağ-Üçağızlı Mağaralarında bulunan Paleolitik dönem kalıntıları o dönemde Girit ve Kıbrıs’a giden insanların en yakın kıyı olan Anadolu’dan yola çıktıklarını düşündürmektedir. Kuzey Kıbrıs Tatlısu-Çiftlikdüzü kazılarında en az on binyıl öncesine tarihlenen Nevşehir kökenli binden fazla obsidyen alet bulunmuştur. Bu insanlar adalar ile ana kara arasında ulaşımı elbette ilkel deniz taşıtlarıyla sağlamışlardı. Bu tip taşıtlara en somut örnek yine Anadolu’da ortaya çıkmış, 8000 yıl öncesine tarihlenen ahşap kano kürekleri İstanbul Yenikapı’da bulunmuştur. Böyle bir coğrafyada dünyanın en eski gemilerinin bulunması da elbette şaşırtıcı değildir.

MÖ 1200’lere tarihlenen Gelidonya Batığı 1960’da, MÖ 14. yüzyıla tarihlenen Kaş-Uluburun batığı 1984’te, MÖ 16-15. yüzyıllara tarihlenen Kumluca batığı ise 2018’de Antalya’da bulunmuştur. Elbette hem bu denizlerin kıyıları hem de göller ve akarsular bilinen ve bilinmeyen pek çok kültürün varlığına ve bunların birbiriyle olan ilişkilerine sayısız kez şahit olmuştur.

Asya, Avrupa ve Afrika’yı birbirinden ayıran denizler bir taraftan da bu kıtaları denizcilik yoluyla birbirine bağlamıştır. Günümüzde suların altındaki bu bilinmeyenleri araştırmak Sualtı Arkeolojisi disiplini çerçevesinde gerçekleşmektedir. Türkiye hem akademik alanda hem de sualtında yapılan kazı ve araştırmalar çerçevesinde dünyanın en önde ülkeleri arasındadır. Bu kitap Türkiye’de yapılan belli başlı bütün çalışmaları aktarmak amacıyla hazırlanmıştır.

Yazarlar: Koray Alper Rahmi Asal Haldun Aydıngün Çiğdem Özkan Aygün Şengül Aydıngün Asuman Baldıran George Bass Mehmet Bezdan Ahmet Bilir Mustafa Demirel Hayat Erkanal Mualla Erkurt Osman Erkurt Umut Görgülü Serkan Gündüz Jeff Hakko Mehmet Işıklı Nilhan Kızıldağ Tuba Ekmekçi Littlefield Emre Okan Hakan Öniz Harun Özdaş Şahin Özen Cemal Pulak Mustafa Şahin Vasıf Şahoğlu İrfan Tuğcu Seher Türkmen

İncele
This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of Weglobal inc. and do not necessarily reflect the views of the European Union.
Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü ©️ Copyright 2021
Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram