Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü

KALON OROS / ALANYA ORTAÇAĞ ARKEOLOJİSİ

KALON OROS / ALANYA ORTAÇAĞ ARKEOLOJİSİ

Prof. Dr. Sema DOĞAN (ed.)

ISBN: 978-625-7922-20-3
Tercüman: Nafiz AKŞEHİRLİOĞLU
Editör: 
Sunuş: Sn. Mevlüt ÇAVUŞOĞLU
Önsöz: Fahri ARAL
Sayfa Sayısı: 328
Baskı Yılı: 2022
İlk Baskı Yılı: 2022
Dil: Türkçe-İngilizce

Alanya ve çevresindeki kazı ve yüzey araştırmalarında yerleşimler, kaleler ve limanlarda Tunç Çağından itibaren tespit edilen kültür varlıkları, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Kilikya Ermeni Krallığı ve Osmanlı dönemi katmanları arkeolojik yöntemlerle incelenmiştir. Antik dönemde Korake-sion, Bizans’ta Kalon Oros adlarıyla anılan kent, 7. yüzyıldan 12. yüzyıla kadar Pamphylia’nın piskoposluk listelerinde yer almıştır. Bu süreçte kırsal yerleşim dokusu içinde dini varlığını sürdüren Alanya’nın stratejik ve aynı zamanda liman olarak ticaret yolları üzerindeki konumu, kentin askeri savunma sistemini güçlü kılmayı gerektirmiştir. Alanya’nın çevresindeki küçük, korunaklı limanlar da Ortaçağ’da korsanların sığınmalarına olanak sağlamıştır.

Anadolu ile Avrupa arasında bağlantı kuran Alanya, özellikle 12. yüzyılda İtalyan Cumhuriyetleri Venedikliler, Cenevizliler ve Pisalıların Haçlı Seferlerini desteklemek üzere Levant’a yöneldiği ticari rotada mola verilen ve yiyecek ikmali yapılan limanlardan biri olmuştur. Alanya, Haçlıların Kudüs yolculuklarında Anadolu’yu geçerek izledikleri yol üzerinde görünmese de Toroslardan kıyıya inen yollarda, güvenliğin ve kontrolün sağlanması için garnizon kalelerin varlığına gereksinim duyulmuştur.

Alanya Selçuklu döneminde I. Alaeddin Keykubad’ın kışlık sarayı olarak yönetimin merkezi konumundadır; bu dönemde Alaeddin’e atıf yaparak Alâiye adını alan kent dönemin en önemli saray yapılarından birini barındırmıştır.

Akdeniz’in limanları arasında jeopolitik yapısıyla öne çıkan Alanya, Roma İmparatorluğu’nun yol ağı haritası Tabula Peutungeriana’dan katalan portolanlarına, 16. yüzyılda Piri Reis’in Kitâb-ı Bahriye’deki resimsel haritalarına, 17. yüzyılda Medici Lazara haritasına ve 18.-19. yüzyıllarda gezginlerin gravürlerine konu edilmiştir. Tarih boyunca yazılı ve görsel belgelerde yer verilmesi kentin her dönemde önemini gözler önüne sermektedir.

Yazarlar: Ali Akın Akyol Sema Doğan Osman Eravşar Nick Krabbenhoeft Scott Redford Ayşe Çaylak Türker Faruk Yılmazer

İncele
This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of Weglobal inc. and do not necessarily reflect the views of the European Union.
Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü ©️ Copyright 2021
Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram